Foredrag

BESTIL ET FOREDRAG

Som en del af mit virke, som konservator, holder jeg foredrag om konserverings/naturfags relaterede emner (biologi, kemi, fysik og matematik), tilpasset gymnasier, HTX og HF. Igennem et emne behandler jeg fysiske, biologiske eller kemiske begreber eller fænomener.

Foredragene er tilpasset til at vare 1 undervisningstime.

Der er pt. tre foredrag jeg kan komme ude med, men der arbejdes på flere. De tre er:

“RAV – gudernes tårer”

Et foredrag om rav,  om myterne og legenderne, dets egenskaber (kemisk, fysisk). Om hvad rav er og hvad rav ikke er. Om dets brug og dets værdi. Om hvordan man kan genkende falsk rav fra ægte rav.

Foredraget fåes som enkelt foredrag på ca 50 min. eller som et oplæg til en session med efterfølgende hands-on undevisning om massefylde (total tid ca 1t. 30′). Hands-on udgaven kræver max. 1 klasse ad gangen.

varighed: 50 min. eller 100 min.
Niveau: 1. og 2. G
Fag: Biologi, Kemi
Emner: Massefylde, opløsningskoncentrationer, intro til polymerkemi

En af anekdoterne fra foredraget kan ses her

“Ichtiosaurus – en evolutionær hurtigløber”

Dette foredrag handler om Ichtiosaurus. Et stort havrovdyr som levede ca. 220 mio. år siden og som betragtes som en evolutionær sprinter.

Hvordan ved man det? Hvordan daterer man fund? Hvad er kendetegn til artsbestemmelse og anden inddeling i systematikken? Desuden er der et afsnit om brug af latinske navne i videnskaben.

varighed: 50 min.
Niveau: 2. G
Fag: Biologi, Palæontologi, Geologi
Emner: Geodatering, Evolutionsbiologi, Systematik

“Frysetørring – en iskold affære”

I dette foredrag forklarer jeg hvad frysetørring er, ved hjælp af fysiske begreber som blandt andet faseovergange for vand (fordampning, kondensering, sublimering, damptryk) og “Vanderwaalskræfter”.

Jeg fortæller om tilpasningerne i industrien og brugen af det i museumsverden. Om anvendelser i det daglige liv og min brug af det i min konservatorvirksomhed.

varighed: 50 min.
Niveau: 2. og 3. G
Fag: Fysik
Emner: Vandets fasediagram, Damptryk, Vanderwaalskræfter

Foredragene kan bestilles ved at kontakte mig på: info@danakons.dk.