Macerering

Macerering er den teknik hvor man fjerner alt kød og væv fra knoglerne, som så bliver sat sammen igen, bagefter.

Til at fjerne fedt og kød, koges og renses knoglerne og bagefter bliver de lagt i et bad med enzymer (Bio-Tex for eksempel) så knoglerne bliver helt rene. Dog vil der stadig være fedt inde i knoglen og jo større knoglen, jo mere fedt der kan løbe ud. Dette område er stadig forskningsemne for konservatorer.

En anden måde at rense knogler er, at putte dem i en lukket kontainer med klannere (en, for museer, yderst skadelig bille, som spiser alt kød og væv). Efter et par dage er knoglerne spist fuldstændig rene.

En tredje metode er udviklet på Zoologisk Museum. Her bliver – især store – knogler (som f.x. fra Finhvalen fra Vejle fjord) lagt i elefantmøg. Undersøgelser har vist at dette møg indholder en masse specielle enzymer som er yderst effektive til rengøring af knogler.

Til sidst kunne der anvendes en behandling med brintoverilte for at gøre knoglerne hvide. Denne behandling er dog omstridt, på grund af den skade brintoverilte tilføjer knoglernes overflade.

Hernede ses en vildsvinefod (ubleget) og en sæt rådyr ben (bleget).

  

Jeg har i mange år også gået og samle på fugle kranier og, i mindre grad, også andre dyr. De ligger til skue i mit lille selvbyggede museumsskab. Hernede nogle billeder af mit skab.