Hvordan laver man en støbeform?


På denne side vil jeg vise hvordan jeg laver en afstøbning af en kunstig krop til en af mine kyllinger. Hvordan de bliver anvendt kan ses på en anden side.

Jeg starter med at skære en krop i polyuretanskum (PU-skum) (billede 1 & 2). I dette tilfalde har jeg skåret efter en anden kunstig krop (normalt skærer jeg en krop efter den oprindelige, direkte efter flåning). Derefter pakker jeg den ene halvdel ind i modellervoks (billede 3).
Bagefter skærer jeg nogle riller som vil holde de to halve forme på plads, når der støbes (billede 4). Jeg fylder lidt modellervoks i skaderne på kroppen og satter et stykke pap rund om det hele (billede 5).

       
billede 1, 2 og 3

Så blander jeg silikone og hærder og fylder blandingen i formen (billede 6). Blandingen skal være meget nøje. Der blandes 100 dele silikone + 5 dele hærder. Formen står nu natten over.

    
billede 4, 5 og 6

Næste dag kan jeg fjerne pappet og modellervoksen. Der lappes lidt på kroppen og der placeres en lille kegle af modellervoks i den ene ende (billede 7). Formålet med denne kegle er at lave en åbning hvor igennem, enten man kan fylde støbemasse (epoxy) ind, eller, som her, bliver brugt som udløbshul til overskydende PU-skum.
Pappet bliver sat tilbage og den første form bliver smurt ind i et slipmiddel, der danner et lag, så de to halvdele ikke smelter sammen (billede 8). En ny portion silikone bliver blandet og hældt op i formen (billede 9) og formen står igen natten over.

     
billede 7, 8 og 9

Dagen efter fjernes pappet (billede 10), formen åbnes og den kunstige krop bliver taget ud (billede 11). Efter en rensning, hvor også ujævnheder i formen bliver fjernet, er formen klar til brug.

Nu vejes der PU-lim og vand (billede 12) og blandes. Vandet gør at polyuretanen skummer op inden den hærder.

     
billede 10, 11 og 12

Formen bliver nu lukket og en klemme sat på (billede 13). Nu skal den stå i nogle timer (i praksis natten over igen). På den opskummede PU-lim som er kommet ud af hulet kan man se om limen er hærdet færdigt (billede 14). Formen åbnes og indeni ligger en kunstig krop, klar til brug i en af mine kyllinger og formen er klar til at producere en ny afstøbning (billede 15 & 16).

     
billede 13, 14 og 15


billede 16

Klik for at komme tilbage til Afstøbning og Kopiering eller til Gallerier